A zabkását mindenki ismeri, ami egy finom és laktató étel. Régen szinte minden gyermeknek zabkását adtak, hiszen úgy tartották, hogy ettől sokkal gyorsabban fog nőni. A zabkása elengedhetetlen hozzávalója a zabpehelyliszt. A speciális, inkább reggelire való ételhez, elsősorban szükség lesz tejre vagy vízre, friss, esetleg aszalt gyümölcsre, valamilyen diófélére, mézre, némi sóra, fahéjra és természetesen zabpehelyre. Aki fogyókúrázik, mindenképpen friss gyümölcsből és alacsony zsírtartalmú szójatejből készítse a reggelit.
A tejet forralja fel egy csipet sóval, majd szórjon bele némi zabpelyhet. Ezt addig főzze folyamatos kevergetés mellett, ameddig sűrű masszát kap. Amikor a kanál kezd megállni benne, akkor már jó. Ekkor adja hozzá a diófélét, ami lehet kesu, hagyományos dió, de pecán is, majd szórja bele az apróra vágott gyümölcsöt. A zabkása tetejét szórja meg egy kevés fahéjjal és csurgasson rá egy kanál mézet. A zabpehelyliszt természetesen süteményekhez vagy pékárukhoz is egyszerűen felhasználható.