A Földön számos élvezeti cikk van, amelyek nélkül a ma ismert világ talán nem is létezhetne. A szemes kávé is tulajdonképpen ezen kategóriába tartozik, hiszen a világ minden táján ismerik és előszeretettel fogyasztják. Talán az nem sokan tudják, hogy a cserjék termései, amikor meg vannak érve, akkor teljesen pirosak.
A jellegzetes barna színét a szemes kávé a pörkölés során kapja és tulajdonképpen ez a folyamat nagyban befolyásolja az illatát is. A kellemes és jellegzetes aromát biztosan mindenki ismeri, hiszen ez nemcsak az őrlés után intenzív, hanem előtte is.
Ennek a különleges termésnek a hatását már a tizenhatodik században is ismerték és a szó maga, hogy „kávé” is ebben az időben lett elterjedt. A piacra dobott különféle keverékek, kizárólag két cserje terméséből készülnek, ezek az arab és a robuszta. A szemes kávé előállítása egyáltalán nem egyszerű, hiszen mindkét fajtának más és más környezeti igényei vannak, amelyeket ha nem kap meg, akkor a termés sem lesz megfelelő minőségű.