A kávé tulajdonsága mindenki előtt ismert. A koffein élénkítő hatása miatt, sokan fogyasztják ébredés után ezt az italt, hogy frissek legyenek. Vannak azonban olyanok is, akik számára a koffein káros mellékhatásokat okozhat.
Számukra a koffeinmentes kávé lehet a megoldás, bár így elvész az ital legfontosabb jellege, az élénkítő hatás. Azonban, a kávé íze miatt mégis sokan fogyasztanak ilyen italokat is. Nem teljesen helyes a koffeinmentes kávé megnevezés, hiszen valamennyi koffein mindig marad a kávészemekben.
Pontosabb lenne talán a csökkentett koffeintartalmú megjelölés. Három módszert ismerünk, amivel ki lehet vonni a koffein nagy részét a kávészemekből, de a gyakorlatban általában kétféle eljárást használnak, ugyanis a harmadik lehetőség igen költséges.
Az oldószeres eljárás a leggyakoribb módszer, mivel ez a leggazdaságosabb. A széndioxidos kivonás már valamivel drágább, ezért azt csak a prémium koffeinmentes kávé készítésére használják. A swiss water nevű módszert, pedig csak ritka esetekben, különleges kávék előállítása során vetik be.