Magyarországon igazán nagy keletje van a különleges, lepárlással készült alkoholoknak. A gyümölcsök felhasználása során, több mindenre oda kell figyelni, ha az ember az otthonában leselkedik neki a párlat előállításának. A pálinka árak a cefre minőségétől is függnek, hiszen a gyümölcs íze és állaga meghatározza az elkészült itókát aromáját. De lássuk, hogy miként készül az ízletes és igazán erős alkohol! A cefrézés első lépése a gyümölcs kiválogatása.
Ez alatt kell érteni a nagyon érett példányok eltávolítását, amelyek furcsa és kellemetlen utóízt kölcsönözhetnek az italnak. A szemeket meg kell tisztítani a héjuktól, a száruktól és a magjuktól. Ezek ugyanis megkeseríthetik a cefrét. A penészes részeket ki kell vágni! Továbbá alaposan meg kell mosni a gyümölcsöket, hiszen föld, sár, vagy akár még növényvédő szerek is maradhatnak rajta. A pálinka készítésének következő lépése az erjesztés. Ezt követi a lepárlás, a fokolás és a palackozás. A pálinka árak egyes gyártóknál magasabbak lehetnek.